8 Mart Dünya Kadınlar Günü Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

MKÜ Konferans Salonunda gerçekleştirilen Programa; Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve  eşi Esra Masatlı, MKÜ Rektör Yardımcısı Ersin Can, Vali Yardımcıları, İl Protokolü ile STK temsilcileri, Kadın Kooperatiflerinin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve akabinde İstiklâl Marşı’nın okunması ile başlayan Kutlama Programı’nda tüm kadınları selamlayarak konuşmalarına başlayan Vali Masatlı; toplumların temel taşı ve sosyolojik değişimin öncüleri olarak öne çıkan kadınların, hak ve özgürlükleri için tarih boyunca verdikleri haklı mücadelelerine vurgu yaparak 8 Mart’ın; kadınların gücünü, zorluklara karşı direnişini ve içinde bulundukları toplumu nasıl şekillendirdiklerini kavrama, bunlara dair farkındalık oluşturma günü olduğunu belirtti.
Vali Masatlı, “Doğanın zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtan, yaşamın özündeki sonsuz potansiyeli, kendi bünyelerinde barındıran kadınlarımız, aynı zamanda; sevgi ve şefkatin kaynağı, sabır ve dayanıklılığın birer sembolüdürler.” diyerek kadınların hayatın anlamını ve derinliğini temsil ettiğine dikkat çekerek “Fıtratlarında var olan annelik vasfıyla onlar; hayata sevgiyle dokunur, cesaretle mücadele eder ve adeta yeniden doğuşun sembolü hâline gelirler.” dedi.
Bilimde, sanatta, edebiyatta, sporda, siyasette, eğitimde, sağlıkta, kültürde, ekonomide ve daha birçok alanda, büyük başarılar elde eden kadınların insanlık tarihinin her döneminde,  önemli roller üstlendiğine işaret eden Vali Masatlı; bu başarıları elde mücadelelerinde hayatın her alanında, erkeklerle fırsat eşitliğine ve aynı imkânlara sahip olabilmek için, birçok engel ve zorlukla da karşılaştıklarını vurguladı.


İnancıın kadınlara verdiği değeri ve Aziz Milletimizin bu istikamet doğrultusunda kadına yaklaşımını da hatırlatan Vali Masatlı, “Peygamber Efendimiz (S.A.V), ‘Kadınlar, size Allah’ın emanetidir.’ Hakikati uyarınca  bizlere ve topluma büyük ve hassas bir sorumluluk yüklemiştir. Bu anlayışla; tarih boyunca farklı medeniyet ve kültürlerde statüsü hep tartışılan kadınlar, Büyük Türk Milletinin tarihinde ise; anne, eş, evlat ve kardeş olarak, hep hak ettiği konumda, ailenin ve toplumun merkezinde olmuştur.” dedi.
Hatay Valisi konuşmasında Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün kadınlara verdiği önemden ve ATATÜRK’ün bu tutumunun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ve gelişmesinde büyük bir rol oynadığına atıfta bulunarak şunları kaydetti: “Kadınlarımıza, hak ettikleri değeri vermek için pek çok reform yapmış; onlara eğitim, çalışma, siyaset, medeni haklar gibi alanlarda çağdaş ülkelerden daha önce imkanlar tanımıştır. ATATÜRK, kadınlarımızın ilim ve fen sahibi olmalarını, aile ve toplum kurumlarına sahip çıkmalarını, sosyal ve kültürel hayatta aktif rol almalarını istemiştir. Türkiye’mizin güçlü bir ülke olmasının kadınların aydın ve faziletli olmasına bağlı olduğunu söyleyerek Türk kadınının, dünya kadınları arasında saygın bir yere sahip olduğunu vurgulamıştır.”
Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki Güçlü Devletimizin, bugün de aynı anlayış ve inançla; milletçe yaslandığımız değerler istikametinde kadınlarımıza ekonomik ve sosyo-kültürel kazanımlar sağladığını ve sağlamaya da devam ettiğini, inancımızın ve mensubu olduğumuz medeniyetin kadına atfettiği kıymetin, bizlere emanet edilişinin rehberliğinde, kadınlarımıza yönelik politikalar üreterek birçok projeyi de hayata geçirdiğinin altını çizen Valimiz, “Bu ruh ve anlayışla Devletimizce ortaya koyduğumuz çalışmalar, diğer dünya devletlerinden bizi pozitif yönde ayrıştırmaktadır.” dedi.
Asırların afeti 6 Şubat depremlerinin ardından yeniden ayağa kalkabilmede, şehrin yeniden güçlenmesinde  kadınların rolünün her yönüyle önemli olduğunu ve kadim şehir Hatay’ı; ekonomik kalkınma, eğitim, sağlık hizmetleri ve toplumsal refah gibi daha birçok alanda  kadınlardan alınan güçle ve destekle yeniden inşa edileceğini dile getiren Vali Masatlı, “Türkiye Yüzyılı’nda da iyi yönde toplumsal değişimin ilham kaynağı olan siz kadınlarımızla, hedeflerimize omuz omuza yürüyeceğiz. Böylece daha güzel bir Hatay ve daha güçlü bir Türkiye inşa edeceğiz. Bu mücadelede birlikte çalışarak,  daha güçlü bir gelecek kuracağız.” İfadelerinde bulundu.
Vali Masatlı konuşmalarının sonunda, kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak bu anlamlı programda emeği geçen Kamu Kurum ve Kuruluş Personele, Sivil  Toplum Kuruluşlarla destek veren herkese teşekkür etti.
Çeşitli etkinliklerle devam eden programın bitiminden sonra Hatay Valisi Masatlı ve eşi Esra Masatlı , hazırunla birlikte Hatay’da faaliyet gösteren Kamu Kurumları ile  Sivil Toplum Kuruluşları tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle kadınlara yönelik yapılan faaliyetlerin bilgilendirme stantlarını ziyaret etti.


Kadınlara yönelik hukuk-sağlık ve psiko-sosyal destek içerikli rehberlik ve bilgilendirme çalışmalarının, psiko eğitimlerin ve atölye çalışmalarının gerçekleştirildiği ayrıca  çocuklara oyun terapisi temelli eğitici faaliyetlerin düzenlendiği stantları inceleyen Vali Masatlı ve eşi Esra Masatlı, kurum ve kuruluş yetkililerinden kendi bünyelerinde yaptıkları çalışmalar ve bu çalışmaların analizleri hakkında bilgi aldı.
MKÜ Kampüsündeki etkinliklerin akabinde MOBSAN Konteyner Kente geçilerek Valiliğin koordinasyonunda;  DOĞAKA, İş-Kur İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Hatay Ayakkabı İmalatçıları Esnaf ve Sanatkârları Odasının işbirliğinde yürütülecek olan ve kadınlara yönelik istihdam odaklı MOBSAN Konteyner Kentinde hizmet verecek “Sayacılık Kurs Merkezi”mizin açılışı; Vali Masatlı, eşi Esra Masatlı ile birlikte İl Protokolü ve vatandaşların da katılımıyla gerçekleştirildi. Kurs Merkezinin, Hatay’a hayırlı uğurlu olmasını temenni eden Vali Masatlı, kurslara katılarak eğitim alacak kadınlara da muvaffakiyetler diledi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Nöbetçi Eczaneler

Dörtyol nöbetçi eczaneleri